Σι Τσαν Τσι [Κιν.: Shì Zhànjǔ 释湛举]
Ο Χαρισματικός ΜοναχόςΣι Τσαν Τσι [Κιν.: Shì Zhànjǔ 释湛举]

Κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τσινγκ [Κιν.: Qíngdài 清代 | 1644 ~ 1911 Κ.Ε.] υπήρχε ένας διάσημος Μοναχός στο Σαολίν με το όνομα Τσαν Τσι. Ο μοναχός Σι Τσαν Τσι [Κιν.: Shì Zhànjǔ 释湛举 | 1776 ~ 1865 K.E.] έφτασε στο ναό το έτος 1790 Κ.Ε. και έγινε δεκτός σαν μαθητής του μοναχού Σι Χέι Tσαν [Κιν.: Shì Hǎicān 释海参]. Ο Τσαν Τσι έγινε ένας εξαιρετικός θεραπευτής [Κιν.: yīsēng 医僧] καθώς επίσης κι ένας πολύ καλός γνώστης των Πολεμικών Τεχνών του Ναού [Κιν.: Shàolínwǔgōng 少林武功], αφού μελέτησε δίπλα στους μαχητές μοναχούς 24ης Γενεάς του Σαολίν, Σι Ρου Τσινγκ [Κιν.: Shì Rújìng 释如净] και Σι Ρου Λιάνγκ [Κιν.: Shì Rúliàng 释如亮].

Ο Σεβάσμιος Μοναχός πολύ γρήγορα είχε γίνει γνώστης στη τεχνική με το όνομα “Αέναες Αλλαγές” [Κιν.: yǒnghuà 永化] ή όπως είναι πιο γνωστή “Η μέθοδος των έξι κατευθύνσεων” [Κιν.: liùhébǎfǎ 六合把法] στο Τσιγκόν [Κιν.: qìgōng 气功] και στο Τσινά [Κιν.: qín ná 擒拿]. Η γνώση του σε βάθος, η εμπειρία του και η επιδεξιότητα του επέτρεψαν να γίνει αργότερα ο επικεφαλής εκπαιδευτής των μάχιμων μοναχών [Κιν.: sēngbīng 僧兵] του μοναστηριού. Ακόμη και σήμερα ο Τσαν Τσι απεικονίζεται σε δύο τοιχογραφίες του ναού Σαολίν, στην μία μαζί με τον σεβάσμιο δάσκαλο Σι Τσαν Λουό [Κιν.: Shì Zhànluò 释湛洛 1777 ~ 1864 Κ.Ε.], να διδάσκει τους μοναχούς τεχνικές μάχης με όπλα και με γυμνά χέρια.

Ο Μοναχός Τσαν Τσι είχε μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη των Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν. Κάποια από τα έργα του είναι: Το "Εγχειρίδιο της γροθιάς των έξι Κατευθύνσεων" [Κιν.: Shàolín Liùhé Quánpǔ 少林六合拳谱], "Oι εβδομήντα δύο τέχνες Σάο Λιν" [Κιν.: Shàolín Qīshíèr Yì 少林七十二艺] και “Η μέθοδος εκμάθησης της Κόκκινης γροθιάς” [Κιν.: Shàolín Hóngquán Duìzhāofǎ 少林洪拳对招法].

Ο χαρισματικός Μοναχός τροποποίησε και επέκτεινε σύνολα προϋπαρχόντων φορμών του Σαολίν συμπεριλαμβανομένης της φόρμας "Η γροθιά του κανονιού" [Κιν.: Pàoquán 炮拳] και της αρχαίας εσωτερικής φόρμας "Η μαλακή γροθιά" [Κιν.: Róuquán 柔拳].

Ακούραστος όπως ήταν από τη φύση του, δημιούργησε αρκετά νέα στυλ πολεμικών τεχνών, όπως την "Παλάμη που καταδιώκει τον άνεμο" [Κιν.: Zhuīfēngzhǎng 追风掌] τη "γροθιά που αντικρίζει τον ήλιο" [Κιν.: Cháoyángquán 朝阳拳] και αργότερα τη "γροθιά του λαμπερού ήλιου" [Κιν.: Zhāoyángquán 昭阳拳].

Η πιο διαδεδομένη φόρμα που τα βιβλία θέλουν το Μαχητή Μοναχό 26ης γενιάς του Μοναστηριού να δημιουργεί, είναι η Λιαν Χουάν [Κιν.: liánhuánquán 连环拳], που σημαίνει “Αλυσιδωτή Γροθιά”. Η φόρμα αυτή έχει βάση άλλες φόρμες του Σαολίν από τα συστήματα “Η γροθιά του Λόχαν” [Κιν.: luóhànquán罗汉拳] , “Η γροθιά ανάμεσα από τα χέρια” [Κιν.: tōngbìquán 通臂拳] και “Η μικρή γροθιά του άνθους της δαμασκηνιάς” [Κιν.: xiǎoméihuāquán 小梅花拳].

Παρά το γεγονός πως γνωρίζουμε ελάχιστα για τη ζωή, τη καταγωγή και το έργο του του Μοναχού Τσαν Τσι, το σίγουρο είναι πως η διδασκαλία του και οι γνώσεις του έχουν φτάσει έως τις μέρες μας αναλλοίωτες και διδάσκονται στο Σαολίν, όχι όμως σε ευρεία κλίμακα.

Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Μοναχοί που επηρέασαν το Σαολίν»
ISBN: 978-960-93-4837-9
Με την άδεια του Συγγραφέα

Επιστροφή στη προηγούμενη


Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.shaolin-kungfu.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin-kungfu.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.