无为- 轻松行动之路
Γου Γουέι - Mη Δράση

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Επιμέλεια: Γραφείο Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων «ΕΠΟΣ»

Κεντρική θέση στη φιλοσοφία του Σαολίν είναι η έννοια του Γου Γουέι [Κιν.: wúwéi 无为], μια βαθιά αρχή που καθοδηγεί τους ασκούμενους στο μονοπάτι των πολεμικών τεχνών, της φώτισης και της αρμονικής διαβίωσης.

Το Γου Γουέι, που μεταφράζεται σε «αβίαστη δράση» ή «μη δράση», περικλείει την ουσία της σοφίας του Σαολίν. Διδάσκει την ευθυγράμμιση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος, επιτρέποντας στους ασκούμενους να ενεργούν αυθόρμητα και επιδέξια σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Στα μέρη εκπαίδευσης του Ναού Σαολίν, όπου οι μαθητές εξασκούνται επιμελώς για να κατακτήσουν τις φυσικές τους τεχνικές, υπάρχει μια βαθιά κατανόηση ότι η αληθινή κυριαρχία υπερβαίνει το φυσικό πεδίο.

Οι μοναχοί και οι μαχητές του Σαολίν αναγνωρίζουν ότι το μυαλό και το πνεύμα είναι εξίσου απαραίτητα για την εξάσκηση. Καταλαβαίνουν ότι μόνο με την επίτευξη αρμονίας μέσα στον εαυτό του μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα επιτύχει το Γου Γουέι. Στον πυρήνα του, Γου Γουέι δεν έχει να κάνει με τεμπελιά ή αδράνεια. Είναι μια κατάσταση πλήρους παρουσίας, απαλλαγμένη από διανοητικά και συναισθηματικά εμπόδια που εμποδίζουν τις φυσικές του ικανότητες. Όταν ένας ασκούμενος βρίσκεται στο Γου Γουέι, οι ενέργειές του ρέουν αβίαστα, χωρίς την παρέμβαση αμφιβολίας, φόβου ή υπερβολικής σκέψης. Είναι μια κατάσταση πλήρους βύθισης στην παρούσα στιγμή, όπου το ένστικτο και η διαίσθηση καθοδηγούν τις κινήσεις τους.

Για να καλλιεργήσουν το Γου Γουέι, οι ασκούμενοι ξεκινούν ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και αυτοκυριαρχίας. Μαθαίνουν να ηρεμούν το μυαλό τους, να καλλιεργούν την επίγνωση και να συνδέονται βαθιά με το σώμα τους. Μέσω της αφοσιωμένης πρακτικής και πειθαρχίας, ξεπερνούν τους περιορισμούς του εγώ και αγκαλιάζουν τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων.

Καταλαβαίνουν ότι οι ενέργειές τους δεν είναι ξεχωριστές από τον κόσμο γύρω τους, αλλά αντίθετα αποτελούν έκφραση της παγκόσμιας ροής. Η πρακτική του Γου Γουέι απαιτεί την παράδοση της επιθυμίας του εγώ για έλεγχο και την αγκαλιά της σοφίας, της βασικής αρχής όλων των πραγμάτων.

Περιλαμβάνει την εμπιστοσύνη στην προπόνηση και τις ικανότητές του, επιτρέποντας στο σώμα να κινείται φυσικά και αβίαστα. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με έναν αντίπαλο, ένας ασκούμενος στο Γου Γουέι δεν επιβάλλει τις κινήσεις του ούτε βασίζεται αποκλειστικά στην ωμή δύναμη. Αντίθετα, ανταποκρίνονται αυθόρμητα, προσαρμόζονται αβίαστα στη συνεχώς μεταβαλλόμενη δυναμική της κατάστασης. Μέσω της ενσάρκωσης του Γου Γουέι, οι ασκούμενοι ανακαλύπτουν ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στη ρευστότητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Συντονίζονται με τις λεπτές ενέργειες και τις προθέσεις των άλλων, αποφεύγοντας αβίαστα τις επιθέσεις και ανακατευθύνοντας τη δύναμη των αντιπάλων τους. Οι κινήσεις τους γίνονται αρμονικές, αποτελεσματικές και χαριτωμένα, αντανακλώντας τη φυσική τάξη του σύμπαντος.

Πέρα από τη φυσική σφαίρα, το Γου Γουέι επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής. Η φιλοσοφία του Σαολίν διδάσκει ότι ευθυγραμμίζοντας το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, τα άτομα μπορούν να επιτύχουν ισορροπία, ειρήνη και εκπλήρωση. Είτε σε μάχη, είτε σε καθημερινές αλληλεπιδράσεις είτε σε προσωπικές προσπάθειες, η αρχή του Γου Γουέι καθοδηγεί τους ασκούμενους να ενεργούν με σαφήνεια, ακεραιότητα και συμπόνια.

Στην πρακτική του Γου Γουέι, δεν υπάρχει χώρος για επιθυμίες που οδηγούνται από το εγώ, εγωιστικές φιλοδοξίες ή κακές προθέσεις. Αντίθετα, οι ασκούμενοι καλλιεργούν αρετές όπως η ταπεινοφροσύνη, η υπομονή και η ενσυναίσθηση. Καταλαβαίνουν ότι η αληθινή κυριαρχία δεν είναι να εξουδετερώνεις τους άλλους αλλά να εναρμονίζονται με τον κόσμο γύρω τους. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται φορείς ειρήνης και θετικής αλλαγής, εμπνέοντας τους άλλους μέσω των πράξεών τους και ενσαρκώνοντας τα υψηλότερα ιδανικά της φιλοσοφίας του Σαολίν.

Εν κατακλείδι, το Γου Γουέι στέκεται ως κεντρικός πυλώνας της φιλοσοφίας του Σαολίν, φωτίζοντας την πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και την κυριαρχία. Διδάσκει στους ασκούμενους να ευθυγραμμίζουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενεργούν με αβίαστη δράση και βαθιά σοφία. Μέσω του Γου Γουέι, ξεπερνούν τους περιορισμούς του εγώ και αγγίζουν την καθολική ροή, εκδηλώνοντας αρμονία, δύναμη και χάρη σε ό,τι κάνουν.

Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα



Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.shaolin.org.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin.org.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.

Ελεύθερα Κείμενα

  • Ο ναός Γκουάνγκ Σιάο

    Ο ναός της Φωτεινής Ενδυμασίας - Γκουάνγκ Σιάο [Κιν.: Guāngxiào sì 光孝寺] είναι ένας από τους παλαιότερους βουδιστικούς ναούς στο Γκουάνγκτζου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντούνγκ της Κίνας. Ο Ναός λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής του θέσης,…

  • Γου Γουέι - Mη Δράση

    Κεντρική θέση στη φιλοσοφία του Σαολίν είναι η έννοια του Γου Γουέι [Κιν.: wúwéi 无为], μια βαθιά αρχή που καθοδηγεί τους ασκούμενους στο μονοπάτι των πολεμικών τεχνών, της φώτισης και της αρμονικής διαβίωσης. Το Γου Γουέι, που μεταφράζεται σε…

  • Ο αυτοκράτορας Σιάο Ουέν

    Ο αυτοκράτορας Σιάο Ουέν της Βόρειας Ουέϊ  [Κιν.: Běiwèi xiào wéndì北魏孝文帝 | 13 Οκτωβρίου 467 - 26 Απριλίου 499), ονπμαζόταν Τουόμπα Χουνγκ [Κιν.: Tà bá hóng], ενώ αργότερα το έκανε Γιουάν Χουνγκ [Κιν.: Yuán hóng元宏] και κυβέρνησε το Βόρειο Ουέϊ από τις 20…

  • Ιεραρχική δομή του Σαολίν

    Οι πολεμικές τέχνες του Σαολίν παραδοσιακά, έχουν μια περιορισμένη ειδική ταξική ιεραρχική δομή τριών κύριων επίπεδων: δόκιμοι , μαθητές και δάσκαλοι. Η ορολογία που χρησιμοποιείται στο σύστημα της Μαθητείας του ναού, θεωρείται και είναι…

  • Σι Σου Γιούϊν

    Ο Σεβάσμιος δάσκαλος Σι Σου Γιούϊν [Kιν.: Shì Sùyún 释素云 | 1923 ~ 1999] γεννήθηκε την 24η μέρα του 5ου μήνα της χρονιάς του Γουρουνιού του κύκλου Γκούϊ Χέϊ [Kιν.: guǐhài 癸亥], το 2466ΒΕ, δηλαδή στις 9 Ιουνίου του 1923, στο χωριό Tονγκ Γκόου [Kιν.: dōnggōu 东沟] στο Γιαν Σου…

  • Τα πέτρινα λιοντάρια

    Το πέτρινο λιοντάρι – Σισί [Κιν.: Shíshī 石狮] είναι ένα είδος διακόσμησης που χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική αρχιτεκτονική. Είναι γνωστά στα αγγλικά ως σκυλιά λιοντάρια ή Ευλογημένα σκυλιά [Κιν.: Fú gǒu 福狗]. Κάποιος μπορεί να το δει…