Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν
To Σκληρό Τσιγκόν
[Κιν.: shàolín yìng qi gōng 少林硬气功]Το Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν [Κιν.: shàolín yìng qi gōng 少林硬气功] ή Σκληρό Τσιγκόν όπως δηλώνει η σημασία του, είναι μια Πολεμική Τέχνη του Σαολίν εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να εκπαιδεύσει το σώμα να αντέχει ισχυρά χτυπήματα και επιθέσεις, τότε που δεν υπήρχαν πυροβόλα όπλα, αλλά μόνο τα παραδοσιακά κινεζικά όπλα όπως λόγχες, πλατιά σπαθιά και μαχαίρια. Το Τσιγκόν συνίσταται σε εκτεταμένη και βαθιά γνώση της καλλιέργειας του ανθρώπινου σώματος.

Το Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν μπορεί να θεωρηθεί ως ανεξάρτητη τέχνη Τσιγκόν ή ακόμα περισσότερο ως ανεξάρτητη πολεμική τέχνη. Για ποιο λόγο; Επειδή έχει περάσει μέσα από μια διαδικασία αρκετών χιλιάδων χρόνων με ένα πλήρες σύστημα θεωριών καλλιέργειας καθώς και μεθόδων καλλιέργειας, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Παρόλα αυτά, το Σαολίν Γινγκ Τσι Κονγκ παραμένει ακόμη στο χαμηλότερο επίπεδο των εσωτερικών τρόπων καλλιέργειας.

Το Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν είναι μια μορφή ενεργειακής μάζας της ύλης, η οποία δεν ασχολείται απλώς με το κτίσιμο μυών και την ανάπτυξη δύναμης. Έχει και μαλακή αλλά και σκληρή πλευρά. Η σκληρή πλευρά περιλαμβάνει την εκπαίδευση των μυών, του δέρματος και των οστών και περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα χτυπήματα του σώματος με τα χέρια, ειδικά κοντάρια μπαμπού και σιδερένιες βέργες, μαζί με ειδικές στάσεις και τεχνικές αναπνοής. Η μαλακή πλευρά είναι ο διαλογισμός. Χωρίς διαλογισμό, δεν θα είμαστε σε θέση να κατευνάσουμε τη φωτιά που δημιουργείται με τις ασκήσεις του Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν. Γι αυτό, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης και δεν πρέπει να παραμελείται.

Κάθεσαι με τα μάτια κλειστά και μακριά από το θόρυβο,
Η αρμονία του Τσι βοηθά στην οικοδόμηση του δέρματος και των μυών.
Φαίνεσαι μεθυσμένος με εκλεκτό κρασί, κινείσαι ελάχιστα σαν να βρίσκεσαι σε ύπνωση.
Δείχνεις ήρεμος, καθώς το αίμα και το Τσι ρέουν ελεύθερα παντού.
Νομίζεις ότι όχι περισσότερο,
Με την καρδιά και το μυαλό σε μια κατάσταση ανυπαρξίας και κενότητας.

Μπάι Τζου Γι [Κιν.: báijūyì 白居易 | 772–846 Κ.Ε], δυναστεία Τανγκ [Κιν.: táng 唐 | 618-907 Κ.Ε.]


Κατηγοριοποίηση του Τσιγκόν

Το Σαολίν Τσι Κονγκ κατατάσσεται σε εσωτερικές ασκήσεις Τσι, Ρουάν Τσιγκόν [Κιν.: ruǎn qi gōng 软气功] και σε σκληρές ασκήσεις Τσι, Γινγκ Τσιγκόν [Κιν.: yìng qi gōng 硬气功].

Το Ρουάν Τσιγκόν μπορεί να δυναμώσει το ανθρώπινο σώμα με την εισπνοή και την εξάτμιση του Τσι ώστε να κυκλοφορήσει στα αιμοφόρα αγγεία και να ενεργοποιήσει τις αρτηρίες και τις φλέβες στο ανθρώπινο σώμα. Αυτά τα είδη του Τσιγκόν περιλαμβάνονται στα: Πα Τουάν Τζιν [Κιν.: bā duàn jǐn 八段锦], Γι Τζιν Τζινγκ [Κιν.: yì jīn jīng 易筋经], καθιστός διαλογισμός [Κιν.: zuòchán 坐禅], κλπ.

Το εξωτερικό Σαολίν Τσιγκόν είναι το Σκληρό Τσιγκόν, το οποίο έχει μια σειρά από υποκατηγορίες. Το Γινγκ Τσιγκόν λειτουργεί κατευθύνοντας το εσωτερικό Τσι [Κιν.: nèiqì 内气] σε ένα ορισμένο μέρος του ανθρώπινου σώματος ώστε να προσδώσει σε αυτό το μέρος πολύ ενέργεια, ώστε να σπάσει ένα ξύλο στο κεφάλι, να σπάσει μια πέτρα με τη παλάμη, να θρυμματίσει μια πέτρα με το πόδι, κλπ., όλα αυτά γίνονται, λόγω της δύναμης του Εξωτερικού Τσιγκόν. Το Σιδερένιο Χιτώνιο [Κιν.: tiě shān 铁衫], η Σιδερένια Κοιλιά [Kιν.: tiěwèi 铁胃], το Τσικονγκ των Δύο Δακτύλων [Kιν.: diǎnxué 点穴], είναι όλα διάσημα στυλ Εξωτερικού Σαολίν Τσιγκόν.

Πώς ακριβώς ασκείται το Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν;

Η εξάσκηση στο Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν απαιτεί την εξάσκηση του Τσι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει στην αρχή. Ακόμα κι αν θέλουμε να εξασκήσουμε το Τσι, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Τι κάνουμε τότε; Θα πρέπει να εξασκήσουμε τα χέρια, τις δυο πλευρές του σώματος, τις πατούσες, τα πόδια, τους βραχίονες και το κεφάλι, χρησιμοποιώντας ένα ένα μικρό σακούλι γεμάτο με σφαιρίδια και ειδικά βότανα [shā dài 砂袋].

Πώς θα πρέπει να εξασκείστε το Τσι;

Το Γινγκ Τσιγκόν πρέπει να διδάσκεται από ένα Δάσκαλο Σαολίν για λόγους ασφαλείας.

Κάποιοι χτυπούν ένα δέντρο με τα χέρια ή τα πόδια τους ή ακόμα και το κεφάλι τους. Κάποιοι χτυπούν ένα βράχο με τα χέρια ή το κεφάλι τους. Πόσο οδυνηρό είναι για τα οστά, καθώς αιμορραγούν και μόνο με μια μικρή προσπάθεια. Ακόμα, το Τσι δεν μπορεί να κατευθυνθεί. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Ο ασκούμενος ξεκινάει ταλαντεύοντας τα χέρια του μέχρι τα χέρια και οι βραχίονες του αρχίσουν να πρήζονται, κάνοντας το αίμα να κυκλοφορεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν τα χέρια διαστέλλονται, τα οστά θα είναι προστατευμένα όταν ο ασκούμενος χτυπά ένα βράχο. Καθώς τα οστά του δεν έρχονται άμεσα σε επαφή με το βράχο, δεν θα αισθάνεται πόνο. Όσο θα συνεχίζει να ασκείται, ο δάσκαλός του θα τον διδάσκει. Καθώς ο καιρός θα περνάει, θα μάθει πώς να κατευθύνει το τσι.

Η καθοδήγηση του Τσι είναι αρκετή;

Ωστόσο, μόνο η ικανότητα να κατευθύνει το Τσι δεν αρκεί, καθώς ο αντίπαλος δεν θα σας περιμένει σε μία πραγματική μάχη. Φυσικά, όταν κάποιος είναι σε θέση να κατευθύνει το Τσι, θα είναι σε θέση να αντισταθεί στα χτυπήματα, και πιθανόν να μην αισθάνεται πόνο όταν τον χτυπήσουν με ένα χοντρό ραβδί. Αφού έχει κατευθύνει το Τσι σε ένα ορισμένο μέρος του σώματος, αυτό διογκώνεται. Ωστόσο, αυτό είναι το πιο αρχικό στάδιο ουσίας, και μπορεί να μετατραπεί σε υψηλής ενέργειας ουσία καθώς συνεχίζει την πρακτική του.

Όταν αυτή η μετατροπή ολοκληρωθεί, αυτό το Τσι θα αποτελέσει σταδιακά μία τεράστια ενεργειακή μάζα υπερφυσικής ικανότητας. Μια τέτοια υπερφυσική ικανότητα εξειδικεύεται για χτύπημα αλλά και για προστασία από το χτύπημα. Δεν θα λειτουργήσει όμως εάν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μια ασθένειας.

Όταν χτύπησε κάποιον, δεν χρειάζεται να κατευθύνεται το Τσι, ή να το σκεφτούμε γιατί η ενέργεια σας έχει ήδη φτάσει εκεί. Όταν προσπαθείτε να αποκρούσετε το χτύπημα κάποιου, η ενέργεια έχει ήδη φτάσει εκεί, επίσης. Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα θα χτυπήσετε, η ενέργεια θα κινηθεί πιο γρήγορα από εσάς, καθώς οι έννοιες του χρόνου είναι διαφορετικές και στις δύο πλευρές. Μέσα από την εξάσκηση Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν, μπορεί κανείς να αναπτύξει κάτι σαν τη Σιδερένια Παλάμη [Κιν.: tiě zhǎng gōng 铁掌功 ], το Κεραυνό [Κιν.: jīngāngtuǐ 金刚腿] ή το Πόδι του Άρχατ [Κιν.: luóhàntuǐ 罗汉 腿], που είναι οι δεξιότητες απλών ανθρώπων. Ένας συνηθισμένος άνθρωπος είναι σε θέση να το αποκτήσει τέτοιες δεξιότητες μέσω ασκήσεων.

Η βασική διαφορά μεταξύ του Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν και του εσωτερικού τρόπου καλλιέργειας είναι ότι: το Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν απαιτεί πρακτική σε κίνηση. Ως εκ τούτου, το Τσι κινείται κάτω από το δέρμα. Επειδή απαιτείται εξάσκηση σε κίνηση, δεν μπορεί κανείς να φτάσει την κατάσταση της ηρεμίας, ούτε μπορεί το Τσι του, να εισέλθει στο Ταντιέν [Κιν.: dāntián 丹田], το ελιξίριο πεδίο. Το Τσι του κινείται κάτω από το δέρμα και μέσω των μυών. Συνεπώς, δεν μπορεί να καλλιεργήσει τη ζωή του, ούτε μπορεί να καλλιεργήσει την υψηλή επίτευξη στη Πολεμική Τέχνη. Ο Εσωτερικός μας τρόπος καλλιέργειας απαιτεί η πρακτική να είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Οι συμβατικοί τρόποι καλλιέργειας απαιτούν το Τσι να εισέλθει στο Ταντιέν και την περιοχή της κοιλιάς. Απαιτούν πρακτική στην κατάσταση ηρεμίας, καθώς και τη μεταμόρφωση του Αληθινού Εαυτού [Κιν.: běntǐ 本体], που επιτρέπει στο άτομο να καλλιεργήσει τη ζωή και να επιτύχει την υψηλού επιπέδου καλλιέργεια.

Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Μοναστήρι Νεαρού Δάσους - Άγνωστη Κουλτούρα 1.500 Ετών»
ISBN: 978-618-80566-2-6
Με την άδεια του Συγγραφέα

Επιστροφή στη προηγούμενη


Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.shaolin-kungfu.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin-kungfu.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.