Ντάο Σουάν [κιν.: dàoxuān 道宣 | 596 - 667 μ.Χ.]
Ο Μοναχός Μεταφραστής του ΝτάρμαΝτάο Σουάν [κιν.: dàoxuān 道宣 | 596 - 667 μ.Χ.]

O Ντάο Σουάν (κιν.: dàoxuān 道宣 / 596 - 667 μ.Χ.) ήταν ένας διάσημος βουδιστής μοναχός που έζησε στη διάρκεια της δυναστείας Τανγκ (κιν.: Táng Cháo 唐朝 / 618 – 907 μ.Χ.). Ιδρυτής του βουδικού δόγματος Βινάγια (κιν.: lùzōng 律宗 – των μοναχικών κανόνων (κιν.: Sāncáng三藏) και ένας εξαίρετος ιστορικός του βουδισμού (κιν.: Fójiào shĭ xuéjiā 佛教史学家). Το λαϊκό επώνυμό του ήταν Τσιαν (κιν.: qián 钱) και γεννήθηκε στην πόλη Νταν Του (κιν.: Dāntú 丹徒) την τωρινή Τζιάνγκ Σου (κιν.: Jiāngsū 江苏). Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών πήγε στο Τσανγκ Αν (κιν.: Chángān 長安) στο σημερινό Σιάν (κιν.: Xī'ān 西安) του Σαάν Σι (κιν.: Shǎnxī 陕西) και μπήκε στο Μοναστήρι της “Σκληρής Μέρας” (κιν.: rìyánsì日严寺) για να μελετήσει το βουδισμό. Σύμφωνα με το βουδιστή μοναχό (κιν.: lǜshī 律师), όπως αποκαλείτο κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγκ ο Μοναχός Σι Τζι Τζουν (κιν.: shìzhìjūn 释智頵 / 777 – 853) από το Τζονγκ Σαν (κιν.: Zhōngshān 中山) το σημερινό Ουάν Σιαν (κιν.: Wánxiàn 完县) του Χε Μπέϊ (κιν.: Hébĕ i河北), ο Τσιαν μόλις έγινε 16 χρονών έκοψε τα μαλιά του, (κιν.: luòfā 落发), εννοώντας πως έγινε Μοναχός.

20 Χρονών πήγε στο Μοναστήρι της Απόφασης του Μεγάλου Διαλογισμού (κιν.: dàchándìngsì 大禅定寺), στο οποίο έγινε δεκτός από το Μοναχό Τσονγκ Τζι Σάου (κιν.: cōngzhìshŏu 从智首). Στο μοναστήρι αυτό παρέμεινε για 10 χρόνια. Μέσα από την σκληρή μελέτη του έγινε σύντομα διάσημος και αυτό τον βοήθησε στο να δημιουργήσει το σχολείο Μελέτης του Βουδικού Δόγματος (κιν.: llùxuéjīchǔ 律学基础) το οποίο σαν βασική διδασκαλία είχε το Νόμο των 4 υποχρεώσεων (κιν.: sìfēnllù 四分律).

Το 624 μ.Χ. ο Δάσκαλός του Τσονγκ Τζι Σάου, πήγε στο Μοναστήρι της Απόδοσης της Δικαιοσύνης (κιν: chóngyìsì 崇義寺), στο Τσονγκ Γι (κιν: chóngyì 崇義) της επαρχίας Τζιαν Σι (κιν.: jiāngxī 江西). Την ίδια χρονιά έφυγε και πήγε στο Τζουνγκ Ναν Σαν (κιν.: zhōngnánshān 终南山) στο Σαάν Σι. Ακολουθώντας το Δάσκαλό του ο Ντάο Σουάν πήγε κι εκείνος στο Τζουνγκ Ναν Σαν στο οποίο έμεινε 10 χρόνια. Το 626 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Οι Τετραπλοί Κανόνες της Πειθαρχίας” (κιν.: sìfēnlù shānfán bǔ juéxíng shìchāo 四分律刪繁补阙行事钞). Μια 3τομη εργασία (στις μέρες μας έχει γίνει 12τομη), με τις βασικές αρχές της σχολής Ντάρμα Γκούπτα (κιν: fǎcángbù 法藏部). Στην ουσία εξ' αιτίας αυτών των κανόνων θεωρείται πως δημιούργησε του Βουδικό Δόγμα.

Από το έτος 645 μ.Χ. ο Ντάο Σουάν βοηθούσε το Μοναχό Σουάν Τζανγκ (κιν.: Xuán Zàng 玄奘 / 602 - 664 μ.Χ.) στο μεταφραστικό του έργο, ενώ έγραψε αρκετά βιβλία σχετικά με το Βουδισμό και τις αρχές του, αλλά και αρκετά ιστορικά τα οποία είναι μοναδικά σε ολόκληρο το κόσμο. Τα διασημότερα και ίσως πιο σημαντικά έργα του ήταν το “Διάχυση του Φωτός” (κιν.: guǎnghóngmíngjí 广弘明集), ένα 30τομο σύγγραμμα με αναφορές στο Βουδισμό από διάφορους Κινέζους Βουδιστές Μοναχούς, μέσα από του οποίου τη μελέτη μάθαμε σχετικά με πολλούς δασκάλους, μοναχούς, αναζητητές και λόγιους των περασμένων αιώνων και το “Συνεχείς βιογραφίες των διαπρεπών μοναχών” (κιν.: Xù gāosēng zhuàn 续高僧传) που περιέχει τις βιογραφίες 500 Ενεργών Μοναχών από το 502 εώς το 645 μ.Χ. και συνεχίζει το έργο “Βιογραφίες των Ευγενών Μοναχών” (κιν.: zōnggāosēngchuán 宗高僧传) του Χούϊ Τζιάο (κιν.: huìjiăo 慧皎 / 497-554).

Ένα ακόμη πολύτιμο έργο του ακούραστου Μοναχού ήταν και το “Κατάλογος των Βουδικών Γραφών της Μεγάλης Δυναστείας Τανγκ” (κιν.: dàtángnèidiǎnlù 大唐内典录), ενός 10τομου κατάλογου του Βουδικού Κανόνα.

Τα λείψανα του Μεγάλου Μοναχού βρίσκονται στη Παγόδα του στο Μοναστήρι της Ολοκληρωτικής Μελέτης (κιν.: jìngyèsì 净业寺), στο βουνό Τζονγκ Ναν (κιν.: zhòngnán shān 中南山) στη πόλη Σιάν (κιν.: Xī'ān 西安), Πρωτεύουσα της επαρχίας Σανσί (κιν.: Shǎnxīshěng 陕西省).

Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Μοναχοί που επηρέασαν το Σαολίν»
ISBN: 978-960-93-4837-9
Με την άδεια του Συγγραφέα

Επιστροφή στη προηγούμενη


Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.shaolin-kungfu.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin-kungfu.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.